Smörgåstårta

Smörgåstårta är alltid smidigt att bjuda på när man har kalas.
Jag valde att INTE köpa färdig från affären utan att göra själv. Det blir lite dyrare men mycket godare!

Det här är en smörgås tårta med 3 lager och receptet är gjort för 10-12 portioner.

Du behöver:

ca 12 landgångsbröd

Lager 1
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
5 dl finhackad crabbfisch
5 st hårdkokta ägg
citronpeppar
dill

Lager 2
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
5 dl finhackad skinka
½ dl finhackad purjolök

Lager 3
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
5 dl riven ost
½ dl finhackad röd paprika
cayennepeppar

Till garnering
Salladsblad
ca 10 skivor ost (jag använde mig av ost som är skivad på maskin för den är enklare att rulla till tårtan)
ca 10 skivor skinka
ca 10 skivor gurka
ca 10 klyftor tomat
5 klyftor ägg
2-4 dl hackad crabbfish
1 citron

Börja med
att lägga ut tre skivo bröd bredvid varandra på bredden. Bred ett lager fyllning och lägg sedan ett nytt lager bröd fast omlott med det första och fortsätt sedan så.

När du har lagt ihop tårtan så smetar du ett tunnt lager med majonnäs över hela tårtan. Täck sedan tårtan med salladsblad.
Genom att använda salladsblad över hela tårtan så täcker du den helt och det krävs inte lika mycket garnering för att dölja brödet. Om du använder en lite krusig sallad så ser det ännu mer dekorativt ut!

Rulla osten och skinka till strutformade rullar och lägg dom i ytterkant på tårtan. Lägg sedan varannan tomat varannan gurka innanför. Förr att fylla upp hålet i mitten så lägger du ut den hackade crabbfishen och dekorerar med äggklyftorna och några citronskivor.

SJÄLVKLART SÅ KAN MÄNGDERNA VARIERA BEROENDE PÅ HUR MAN GARNERAR OCH MED VAD.
Jag är ganska dålig på att förklara hur garneringen går till, men kika gärna på bilden.

OBS! jag gjorde två tårtor. Tårtan på bilden är lite större än vad som står i receptet därför stämmer den inte riktigt överens med mängden av garnering!



När man lägger ihop en smörgåstårta är det bra att tänka på..
..att lägga en en pappskiva under tårtpappret eller att göra tårtan direkt på fatet/brickan så att den lättare går att flytta.
..täcka tårtpappret/brickan runt tårtan med smörpapper eller folie för att skydda från kladd.
..lägg smet enda ut på kanterna på brödet, annars blir det torrt.
..lägg smeten jämt fördelat över hela tårtan så att det inte blir en kulle på mitten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0