Choklad- och nougattårta
Ägglikören kan bytas ut mot chokladlikör om man vill ha en riktigt chokladig tårta.
Till 8-10 bitar (1 tårta)
50 g mörk choklad (70%)
100 g smör
½ dl mjölk
½ dl vispgrädde
½ dl kakao
2 ägg
1 dl strösocker
½ dl brun farin
1 ½ tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
2 msk espressokaffe
2 msk ägglikör
2/3 paket mjuk nougat (à 250g Odense)
1 dl vispgrädde
Glasyr:
1/3 paket mjuk nougat (à 250g Odense)
50 g mörk choklad (70%)
Tillbehör:
vispad grädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv chokladen. Smält smöret tillsammans med grädde, mjölk och kakao. Låt svalna.
2. Vispa ägg, strösocker, farinsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten tillsammans med den rivna chokladen.
4. Klä bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt kallna. Dela kakan i 2 bottnar.
5. Fyllning: Blanda samman espressokaffe med likör och pensla blandningen på tårtbottnarna.
6. Smält nougaten i en kastrull eller i mikrovågsugn. Vispa grädden. Blanda samman när nougaten svalnat. Bred ut fyllningen mellan tårtbottnarna.
7. Glasyr: Smält nougat och choklad till glasyren och låt kallna. Bred ut glasyren försiktigt över kakan så att den inte rinner av.
Servera med den vispade grädden
Tips
Jag testade att byta ut ägglikören mot 1msk apelsin cointreau, eftersom vi inte hade någon ägglikör eller chokladlikör.
Men jag kan säga att resultatet blev super gott ändå med en liten svag smak av apelsin! :)
Till 8-10 bitar (1 tårta)
50 g mörk choklad (70%)
100 g smör
½ dl mjölk
½ dl vispgrädde
½ dl kakao
2 ägg
1 dl strösocker
½ dl brun farin
1 ½ tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
2 msk espressokaffe
2 msk ägglikör
2/3 paket mjuk nougat (à 250g Odense)
1 dl vispgrädde
Glasyr:
1/3 paket mjuk nougat (à 250g Odense)
50 g mörk choklad (70%)
Tillbehör:
vispad grädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv chokladen. Smält smöret tillsammans med grädde, mjölk och kakao. Låt svalna.
2. Vispa ägg, strösocker, farinsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten tillsammans med den rivna chokladen.
4. Klä bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt kallna. Dela kakan i 2 bottnar.
5. Fyllning: Blanda samman espressokaffe med likör och pensla blandningen på tårtbottnarna.
6. Smält nougaten i en kastrull eller i mikrovågsugn. Vispa grädden. Blanda samman när nougaten svalnat. Bred ut fyllningen mellan tårtbottnarna.
7. Glasyr: Smält nougat och choklad till glasyren och låt kallna. Bred ut glasyren försiktigt över kakan så att den inte rinner av.
Servera med den vispade grädden
Tips
Jag testade att byta ut ägglikören mot 1msk apelsin cointreau, eftersom vi inte hade någon ägglikör eller chokladlikör.
Men jag kan säga att resultatet blev super gott ändå med en liten svag smak av apelsin! :)
Kommentarer
Trackback