Tävling hos Tårtkalas!Var med och tävla på TÅRTKALAS om de här fina priserna. Perfekt till tårtbak där hemma.

Tävlingen håller på till 19 November, så skynda er att anmäla er till tävlingen!


TÅRTA - favorit i repris!

Fick en till beställning på denna tårta. Den här tårtan är till en som ska gå i pension och hon ville ha med tårta att bjuda på jobbet :)Glöm inte..

.. att jag har en kategori i vänster spalt som heter TÅRTOR. Där finns det bilder på alla tårtor som jag har gjort och jag uppdaterar hela tiden när jag har gjort nya.

Lite enklare att kolla där istället för att kolla alla inlägg i hela bloggen. ;)
(jag vet nämligen att de flesta är intresserade av tårtorna)
 
Måste bara säga att OJ OJ OJ vad läsare jag har fått över bara helgen! Bara hux flux så där. Självklart är det jätte kul att det finns så många som är intresserade och nyfikna på vad jag har ett erbjuda i min blogg och jag hoppas att ni stannar :)
Men vart sjuttsingen kommer alla ifrån..Farfars födelsedagstårta

Här får ni en bild på present tårtan! :)


Startpaket för pralintillverkning

När jag fyllde år för ett par månader sen så fick jag inte bara pralinkursen i födelsedagspresent utan även ett startpaket med grejer så att jag skulle kunna fortsätta göra praliner hemma efter kursen(tack så mycket mormor, morfar, farmor och farfar). Tänkte visa lite vad det innehöll och vart ni kan få tag på det!


 
-
Innehåll: 1 st valfri pralinform, 1 kg mörk choklad, 1 kg mjölk choklad, 1 st palett, 1 st doppgaffel, 1 st tempereringsslev, 1 st sticktermometer, 1 st skrapkort i plast, 1 st metallskrapa, 10 st cellofanpåsar, 5 st pralinaskar, 1 st instruktionshäfte - Hur man gjuter i pralinform, Hur man tempererar choklad och lite recept på olika tryfflar.
OBS! De köpte till en extra parlin form till mig. Startpaketet innehåller endast 1 st pralinform!

Startpaketet går att köpa på http://mumsigt.se/. Det finns även ett mindre startpaket och självklart mycket mycket mer på denna sida. Verkligen värd att besöka!

Ätbart pärlmorspulver och överföringsark till choklad

Jag lovade att lägga upp en bild på det ätbara pärlmorspulvret som jag använde till tårtan. Glittret applicerar jag med en vanlig liten pensel (köpt i en måleributik). På tårtan som var på bilden så syndes det nog inte så mycket men i verkligenheten fick det ett fint skimmer. Glittret behöver inte bara användas på marsipan utan funkar bra att pensla i formar till praliner eller direkt på chokladpralinerna för att få ett skimmer.

Överföringsarken är som plastark med ett mönster på. Man smetar ut choklad på dem, låter det stelna och sen avlägsnar man plasten försiktigt och kvar på chokladen är då det där färgade mönstret! Har ännu inte vågade försöka men det kommer ska ni se.Finns att köpa på http://mumsigt.se/ det är webbutiken för Cacao & co Chocolate School!

Läs om när jag var på Cacao & co Chocolate School HÄR!

En tårta i födelsedagspresent

När min farfar fyllde år så gav jag honom ett "presentkort" på en tårta som levererades till födelsedagskalaset som ägde rum ett par dagar senare.


Grattis farfar!


Tårtkalas igen!

Har gjort en tårta idag till ännu ett födelsedagskalas. Den här gången blev det en vanlig hederlig Williamstårta (vaniljkräm och pärongrädde).
Man brukar ha smält choklad över hela tårtan, men som vanligt, gjorde jag min egna variant ;)
På rosorna och banden penslade jag på ätbart pärlmorspulver (kan lägga in en bild på burken senare). Chokladen provade jag på att temperera för första gången själv här hemma. Och vet ni vad? Jag lyckades!

Jaja slut babblat här kommer bilden på tårtan:

Kanske inte syns så mycket att det glittrar/blänker om banden och rosorna på bilden..

Cupcakes i skolan

Jag och mina vänner J och J provade oss på att göra cupcakes i skolan för någon vecka sen. Jag som alltid misslyckas vid mina försök att göra cupcakes är riktigt nöjd med resultatet!Alla cupcakes gick till försäljning på skolan.

40 års kalas

Jag fick äran att göra tre tårtor till ett 40 års kalas!

Den gröna tårtan är med päron och eftereightmousse och de vita innehåller hallon.


Första gången jag använder band runt tårtorna, men det blev väl inte så tokigt?

Vadslagning

Jag är inte säker på vad dom gjorde men jag tror att mamma och hennes arbetskamrat slog vad eller något liknande och en tårta stog på spel.

Och här är tårtan:

Som vanligt med päron och aftereightmousse i, en stor favorit!


Chokladpraliner i skolan

I skolan har jag en kurs som heter Desserter & Finare bakverk och en dag gjorde vi chokladpraliner. Vi gavs oss inte på det där med temperering av choklad utan körde med non-temp choklad.

Här är resultatet i alla fall!


De till vänster är med pärontryffel och de till höger är med mjölkchokladtryffel.
Mummms! :)


Cacao & Co Chocolate School

När jag fyllde år för några månader sen så fick jag i present en pralinkurs i Nora. OM jag var lycklig! Jag och mamma skulle alltså få åka iväg till Nora, bara hon och jag, och gå på en pralinkurs.

 
Chokladskolan är privatägd och drivs och ägs av pralinör Ingela Svedbro. Ingela har utbildat i att göra egna praliner sen 2004. Ibörjan av september 2009 öppnade hon upp portarna för chokladskolan i Nora.

Kl 13.00 började kursen och vi var nog sammanlagt 9 kursdeltagare, en lagomt stor och trevlig liten skara. Ingela började att presentera sig själv och gå igenom choklad historia, berätta om chokladens kvalite och förklara varför man tempererar chokladen. (Kemi har då aldrig varit min starka sida så vill ni veta varför man tempererar och hur chokladen är uppbygd med kakaosmör och grejer så får ni tyvärr GOOGLA eller varför inte anmäla er till en chokladkurs?)
Vi fick ta på oss en varsin t-shirt med deras logga på, förkläde och kockmössa! Under kursens gång fick vi göra en tryffel och smaksätta den med det vi själva kände för. Kryddor, likörer osv. Själv valde jag en Apelsin likör medans mamma tog svartvinbär. Sedan fick vi lära oss att temperera chokladen.
Och oj oj oj så fel vi gör hemma i våra kök när man smälter choklad!

Själv bryter jag sönder blockchokladen, häller i den i en skål och slänger in den i mikron. Tar ut choklade, rör runt och upptäcker att allt inte är smält så jag slänger in den en stund till på högsta effekt tills allt är smält.
Jag häller ut den/ringlar den/ gör dekorationer men vad händer? Jo den blir ju vit! Eller så stelnar den inte alls!?
Känner ni igen er? ;)

Men här då skulle man ha i den i mikron, ta ut den mäta temperatur och var den i rätt temperatur så skulle man ha ut den på ett marmorbord och kleta ut den. Detta gjorde man för att chokladen skulle sjunka ner till en annan temperatur. Sen skulle den in i mikron igen och höjas till en tredjetemperatur innan man kunde använda den.

Det kanske låter krångligt och ja, det var det första gången men andra gången gick det lättare. Övning ger färdighet. Sedan kunde man börja med själva gjutningen av praliner. I med chokladen i formen och sen skaka den för allt man är värd för att undvika luftbubblor. Efter det skulle det skrapas och stelna innan man kunde fylla i tryffeln. Vi fick göra praliner i både mörk choklad och ljus choklad.

Allt avslutades med städning och packetering av praliner med små vita handskar på händerna för att undvika fingeravtryck på pralinerna. Kursen slutade 18.00.


Det är nog svårt att hänga med när jag försöker förklara men guuuuud så roligt jag hade!

Kursen går att bygga på senare om man vill och sammanlagt finns det upp till nivå 6. (och jag har redan planerat in att önska mig resterande kurser till kommande födelsedagar osv)

I utbildningen ingick:
- ett kurshäfte med recept och instruktioner
- en tröja med chokladskolans emblem
- diplom

Och inte nog med det. Man får ta med sig pralinerna hem som man har tillverkat (ca 50 stycken)!!! 


Herre gud jag skulle nog kunna babbla på om det här hur länge som helst men då skulle det inte vara någon som skulle orka läsa det här. Om det ens är någon som har orkat göra det nu.

Men en sista grej sen ska jag sluta.

All information om kurserna och skolan finns på den här sidan -> Cacao & Co Chocolate School

Ha det gott!

Jag är med och tävlar!

Tävling - Vinn en bok om cupcakes!Jag är med och tävlar om en bok på KAJSAS KONDIS!
Få fler besökare till din blogg genom att klicka här!


RSS 2.0