Nu har vi rensat skogen på svamp!

Förmiddagen har jag spenderat i skogen tillsammans med mormor, morfar, farmor, farfar och lillebror.
Ca 50 liter kantareller fick följa med oss hem och dom var inte så små heller!

Nu måste jag bara hitta lite smarriga recept...



All svamp är inte med på bilden!


Jag får aldrig nog!

Jag googlar, jag söker, jag klickar, tittar lite till, hittar länkar, klickar ännu mer men ändå så finns det alltid recept som man aldrig har hört talas om och bara MÅSTE testa!

Och nu, kära vänner, så har jag letat fram en sida åt Er så att ni slipper allt sökande. För här har ni nämligen en sida där allt är samlat på ett och samma ställe! Där finns alla senaste inlägg från svenska matbloggar.

Så vad väntar Du på?! Klicka in på matbloggar.com och låt dig inspireras!


En bra start på dagen

Jag vet att klockan är lunch men ville bara slänga in ett litet "morgon inlägg".

Jag fixade frukost åt mig och syster. Det blev:
Fruktsallad med apelsin, nektarin, päron och honungsmelon och en klick
vanilj yoghurt
Ägg
Apelsinjuice
och rostad macka!


Smaskens !
Hon blev väldigt glad kan jag tillägga :)


Morot cupcakes

Efter en mäktig smörgåstårta så orkar man inte en enorm tårtbit också.
Utan jag bestämde mig för att göra små cupcakes där man fick äta så många som man själv kände för!

Jag använde mig inte av amerikanska muffinsformar utan vanliga pappersformar.

Ingredienser
2 ägg
2 dl socker
1 dl flytande margarin
2 dl naturell yoghurt
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 dl rivna morötter
1 ½ - 2 tsk kanel

Glasyr
50 g mjukost (philadelphia)
30 g smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Garnering
små tunna runda skivor morot
citronmellis

Gör så här:
1.
Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel i en skål.
3. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med det flytande margarinet och yoghurten.
4. Vänd i morötterna.
5. Klicka i smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.

6. När muffinsarna har svalnat så smälter du mjukosten och smöret i en kastrull.
7. När det har smält drar du undan kastrullen från plattan och tillsätter vaniljsockret och florsokret och rör runt. Det ska inte vara några klumpar!
8. Garnera med 3 skivor morot och ett blad citronmellis.

Smörgåstårta

Smörgåstårta är alltid smidigt att bjuda på när man har kalas.
Jag valde att INTE köpa färdig från affären utan att göra själv. Det blir lite dyrare men mycket godare!

Det här är en smörgås tårta med 3 lager och receptet är gjort för 10-12 portioner.

Du behöver:

ca 12 landgångsbröd

Lager 1
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
5 dl finhackad crabbfisch
5 st hårdkokta ägg
citronpeppar
dill

Lager 2
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
5 dl finhackad skinka
½ dl finhackad purjolök

Lager 3
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
5 dl riven ost
½ dl finhackad röd paprika
cayennepeppar

Till garnering
Salladsblad
ca 10 skivor ost (jag använde mig av ost som är skivad på maskin för den är enklare att rulla till tårtan)
ca 10 skivor skinka
ca 10 skivor gurka
ca 10 klyftor tomat
5 klyftor ägg
2-4 dl hackad crabbfish
1 citron

Börja med
att lägga ut tre skivo bröd bredvid varandra på bredden. Bred ett lager fyllning och lägg sedan ett nytt lager bröd fast omlott med det första och fortsätt sedan så.

När du har lagt ihop tårtan så smetar du ett tunnt lager med majonnäs över hela tårtan. Täck sedan tårtan med salladsblad.
Genom att använda salladsblad över hela tårtan så täcker du den helt och det krävs inte lika mycket garnering för att dölja brödet. Om du använder en lite krusig sallad så ser det ännu mer dekorativt ut!

Rulla osten och skinka till strutformade rullar och lägg dom i ytterkant på tårtan. Lägg sedan varannan tomat varannan gurka innanför. Förr att fylla upp hålet i mitten så lägger du ut den hackade crabbfishen och dekorerar med äggklyftorna och några citronskivor.

SJÄLVKLART SÅ KAN MÄNGDERNA VARIERA BEROENDE PÅ HUR MAN GARNERAR OCH MED VAD.
Jag är ganska dålig på att förklara hur garneringen går till, men kika gärna på bilden.

OBS! jag gjorde två tårtor. Tårtan på bilden är lite större än vad som står i receptet därför stämmer den inte riktigt överens med mängden av garnering!



När man lägger ihop en smörgåstårta är det bra att tänka på..
..att lägga en en pappskiva under tårtpappret eller att göra tårtan direkt på fatet/brickan så att den lättare går att flytta.
..täcka tårtpappret/brickan runt tårtan med smörpapper eller folie för att skydda från kladd.
..lägg smet enda ut på kanterna på brödet, annars blir det torrt.
..lägg smeten jämt fördelat över hela tårtan så att det inte blir en kulle på mitten.


Grattis på mig!

Idag, kära läsare, så fyller jag år!

Det har varit mycket att stå i, vilket har gjort att det har uppdaterats dåligt. Men imorn ska jag försöka fixa ett inlägg på det som har bakats och fixats till kalaset.

Ätbara Blommor

Ätbara blommor finns det gott om, både vilda och odlade. De kan användas i sallad, som dekoration eller som krydda.

Själv petar jag helst bort blommor som ligger i maten. Jag dekorerar gärna med blommor men äter dom inte!
Vet inte varför men det känns på något sätt ofräscht att äta dom.



Maskrosblad kan blandas i salladen och blommorna är dekorativa. Andra ätliga blommor är indiankrasse, malva, kryddtagetes, blomsterkrasse, temynta, syren, lavendel, tusensköna och klöver.

Kryddväxter har ofta fina och välsmakande blommor t.ex. gurkört, mejram, koriander, timjan och rosmarin. Blanda dem i salladen. Gräslökens lila blomklasar är vackra och extra smakrika på sillbordet.

Vissa ätliga blommor passar som dekoration t.ex. kronbladen från nejlika, ringblomma, solros, stockros, rosa rosor, pelargon, daglilja, tulpan och lila, gula, rosa penséer/violer.

Blomblad kan blandas med socker och stötas i en mortel. Sockret kan man sen använda när man äter lite sura bär eller varför inte till morgonfilen. Eller så kan du smaksätta smör genom att lägga blomblad runt en smörbit i silduk som sedan får ligga svalt över natt.


Varning: Var säker på vad det är för blomma du stoppar i dig, att de inte är giftiga och inte är besprutade med diverse giftiga ämnen.

Källa: Aftonbladet


Hemmagjord Sushi

Sushi har slagit igenom ganska stort här i Sverige (tycker i alla fall jag eller är jag helt ute och cyklar?).
Har länge gått pch spanat in en sushi-box i affären som innehåller allt du behöver för ett mål sushi.

Min pojkvän och jag hjälptes åt att göra sushin och det var lite pyssligt. Kan rekomenderas att göra tillsammans med bästa kompisen eller pojkvännen om man vill spendera lite extra tid tillsammans eller laga mat ihop.

Var noga med att kolla upp vad som behövs till själva "fyllningen". Vi var lite för snabba och missade det totalt. Men men efter att ha grävt lite i frysen så hittade vi crabfish och gurka att ha i.

Här kommer lite bilder steg för steg:





Och självklart resultatet!


Inte så tokigt va? ;)


Får du inte nog av nya recept och idéer?

Kika då in på sannabakar.blogg.se !

Skogens Guld!

Idag har jag varit ute i skogen (tro det eller ej) med pojkvännen och titta vad vi hittade!


Så det blev marsch pannkaka hem och göra precis det, pannkaka.
Eller ja, amerikanska plättar med blåbär i och sirap på. Mums.

[kala:s får:m]

ÄNTLIGEN är det någon som har kommit på hur fula vanliga muffinsformar är!
Det här företaget har fixat fram nya muffinsformar som inte gör muffinsarna tråkiga och fula utan livar upp muffinsen och gör den roligare.

Själv fick jag blommiga och zebramönstarde formar av en vän i julklapp.
Väldigt söta!



Formarna hittar ni på kalasform.se
På hemsidan hittar ni även återförsäljare som bland annat DUKA!

Färskt bröd oftare!

Hej på er!
Förlåt för min dåliga uppdatering men dagarna rullar på med massa annat kul att jag inte hinner med att blogga. :D

Men nu ska jag ta mig i kragen och åtminstonne få iväg ett inlägg idag.

Har ni sett en sån här någon gång tidigare?



Dessa paket går att köpa i vilken mataffär som helst.
Paketena innhåller färdiga mjölblandingar till bröd. Super smidiga! Allt du behöver göra är att tillsätta vatten, knåda lite, och skjutsa in dom i ugnen och vipps så har du färskt bröd! Sååå perfekt när man egentligen inte orkar baka utan bara vill ha det överstökat!

Inga mått, inte en massa nyöppnade kukkelimukk mjölpaket som du aldrig kommer att baka någonting på i alla fall ;)

Paketen finns med flera olika innheåll och det finns andra märken som också har sånna här typer av brödpaket. Var dock noga och kolla upp att paketen innehåller jäst när du köper dom. Till vissa paket medföljer inte jästen utan då måste man köpa till. Annars så sitter det paket med torrjäst klistrat på toppen av paketet!

Good luck! <3



Uppdatering:
Så här blev resultatet på mina italienska lantbröd!
Visst blir resultatet bra när man gjort något så simpelt?


RSS 2.0