Ätbara Blommor

Ätbara blommor finns det gott om, både vilda och odlade. De kan användas i sallad, som dekoration eller som krydda.

Själv petar jag helst bort blommor som ligger i maten. Jag dekorerar gärna med blommor men äter dom inte!
Vet inte varför men det känns på något sätt ofräscht att äta dom.



Maskrosblad kan blandas i salladen och blommorna är dekorativa. Andra ätliga blommor är indiankrasse, malva, kryddtagetes, blomsterkrasse, temynta, syren, lavendel, tusensköna och klöver.

Kryddväxter har ofta fina och välsmakande blommor t.ex. gurkört, mejram, koriander, timjan och rosmarin. Blanda dem i salladen. Gräslökens lila blomklasar är vackra och extra smakrika på sillbordet.

Vissa ätliga blommor passar som dekoration t.ex. kronbladen från nejlika, ringblomma, solros, stockros, rosa rosor, pelargon, daglilja, tulpan och lila, gula, rosa penséer/violer.

Blomblad kan blandas med socker och stötas i en mortel. Sockret kan man sen använda när man äter lite sura bär eller varför inte till morgonfilen. Eller så kan du smaksätta smör genom att lägga blomblad runt en smörbit i silduk som sedan får ligga svalt över natt.


Varning: Var säker på vad det är för blomma du stoppar i dig, att de inte är giftiga och inte är besprutade med diverse giftiga ämnen.

Källa: Aftonbladet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0