Mjölkchoklad och Björnbärspaj
Fick ett otroligt gott recept av R i min klass. Den var lätt att göra och bästa resultatet är nog om man gör den dagen innan!
DET ÄR EN RIKTIG KALORIBOMB!
Chokladpajdeg
3 dl vetemjöl
130 g smör (rumstemp.)
1 äggula
2 msk florsocker
2 msk kakao
2 msk kallt vatten
Fyllning
300 g mjölkchoklad
75 g smör (rumstemp.)
1 ½ dl björnbär
2 dl vispgrädde
Blanda vetemjöl och smör tills smöret har fördelats fint. Tillsätt florsocker, kakao, äggula och vatten. Blanda till en jämn deg och låt stå i kyl i 30 min. Tips. Lägg degen i en plastpåse så att den inte tar smak om du skulle råka ha något med tex vitlök i kylen.
Tryck sedan ut degen i en smord pajform. Har du en teflonform så behövs inget extra smör för att den inte ska fastna utan där är det bara att trycka ut degen. Ställ in i kyl ytterligare 30 min (försök att täcka över den även här med tex folie).
Nagga och grädda sedan pajskalet i 200 grader i 10 min.
Ta ut och låt den svalna av.
Under tiden som pajskalet står och svalnar så mixar man björnbären till en puré. Koka sedan upp purén med vispgrädden. När det kokat upp så tar du av kastrullen från värmen och tillsätter chokladen. Chokladen ska ha smält helt innan man tillsätter smöret i klickar. När allt har smält så häller du i fyllningen i pajskalet.
Låt pajen stå övertäckt i kylen över natten.
Servera med björnbär och grädde.
Tänk på att pajen är väldigt mastig! Om du vill servera pajen i portionsbitar så ska du tänka på att inte skära för stora. Vi var 6 pers som åt av pajen och vi åt ca 25%.
OCH du får inte tänka tanken på att strunta i björnbären och endast ha choklad. Björnbären har en lite syrlig smak som hjälper till att bryta av allt det söta.
LYCKA TILL!
DET ÄR EN RIKTIG KALORIBOMB!
Chokladpajdeg
3 dl vetemjöl
130 g smör (rumstemp.)
1 äggula
2 msk florsocker
2 msk kakao
2 msk kallt vatten
Fyllning
300 g mjölkchoklad
75 g smör (rumstemp.)
1 ½ dl björnbär
2 dl vispgrädde
Blanda vetemjöl och smör tills smöret har fördelats fint. Tillsätt florsocker, kakao, äggula och vatten. Blanda till en jämn deg och låt stå i kyl i 30 min. Tips. Lägg degen i en plastpåse så att den inte tar smak om du skulle råka ha något med tex vitlök i kylen.
Tryck sedan ut degen i en smord pajform. Har du en teflonform så behövs inget extra smör för att den inte ska fastna utan där är det bara att trycka ut degen. Ställ in i kyl ytterligare 30 min (försök att täcka över den även här med tex folie).
Nagga och grädda sedan pajskalet i 200 grader i 10 min.
Ta ut och låt den svalna av.
Under tiden som pajskalet står och svalnar så mixar man björnbären till en puré. Koka sedan upp purén med vispgrädden. När det kokat upp så tar du av kastrullen från värmen och tillsätter chokladen. Chokladen ska ha smält helt innan man tillsätter smöret i klickar. När allt har smält så häller du i fyllningen i pajskalet.
Låt pajen stå övertäckt i kylen över natten.
Servera med björnbär och grädde.
Tänk på att pajen är väldigt mastig! Om du vill servera pajen i portionsbitar så ska du tänka på att inte skära för stora. Vi var 6 pers som åt av pajen och vi åt ca 25%.
OCH du får inte tänka tanken på att strunta i björnbären och endast ha choklad. Björnbären har en lite syrlig smak som hjälper till att bryta av allt det söta.
LYCKA TILL!
Kommentarer
Trackback