Mormors bärpaj

Det här är ett recept som jag fått av min mormor.
Super enkelt, gott och resultatet blir alltid lika bra!

150 g smält smör
2 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl havregryn
1 dl socker
Bär tex jordgubbar, hallon eller björnbär

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

1. Rör ner alla ingredienserna i det smälta smöret.
2. Kläm ut degen i en pajform.
3. Lägg på sockrade bär.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter

Svårare än så var det inte ! :D

Jag tycker personligen att en bärpaj blir godare om man använder frysta bär som har tinat lite halvt. Pajen får mer smak och blir inte riktigt lika "torr" som med färska bär.
Till en början använde jag endast jordgubbar, men självklart kan man använda andra bär också! Det är bara att testa sig fram och se vad man tycker blir godast.

På bilderna nedan så gjorde jag 1 portions pajer. Då kan man inte ha dom inne i 20-25 minuter utan du får själv hålla koll och se när du tycker att dom ser klara ut.

Lycka till!






Semifreddotårta

Är du med i viktväktarna så kan jag säga tack och hej på en gång! För er andra som bara ääääälskar att frossa så kommer här ett recept på en riktig glassbomb.

Till 12 bitar:
100 g mandelspån
½ påse maränger
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk nutella (4oo g)
O'hoj chokladsås
1 marängbotten (köpt
)

Gör så här:
1. Rosta mandeln i en torr stekpanna, låt den kallna. Dela marängerna på mitten.
2. Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är helt rena. Vispa vitorna och 1 msk socker till ett fast skum.
3. Vispa äggulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig.
4. Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, de krossade marängerna och 2/3 av mandeln (spara resten till garnering).
5. Ringla ner rumstempererad nutella så att det blir som ränder i smeten.
6. Lägg marängbottnen i en 24 cm form med löstagbar kant och fyll upp med smeten.
7. Frys tårtan i minst 4 timmar så att den är "halvfryst" och servera den då. Eller så låter du den stå längre och fryser den helt, men ställer fram den en liten stund innan servering så att den mjuknar lite och får en krämig smak.
8. Toppa den med ringlad chokladsås och rostade mandelspån.


RSS 2.0